sobota 29. prosince 2018

Villa na Janiculu


Hrdinové Rafaelky (jako pravá současná mládež) létají Římem s mobily a mapami v nich.
Kdysi před mobily a internetem jsme používali různé tištěné průvodce. Symbolem všech byl kdysi průvodce nakladatelství Baedeker, které vzniklo už roku 1827.

Rafaelka není tak stará, vznikla na podzim 2009 a první kapitolu jste vy, pamětníci četli 1. ledna 2010, ale říkám si, že bych se občas mohla pokusit vytvořit pro vás jakýsi "Baedeker" a ukázat vám, která místa v Římě a okolí hrdinové navštívili.

Další má slova se tak budou týkat především ve Vlasech dryád stránek 256, 512 a 524... Tak rychle pro knihu a můžete číst dál...

Z Vlasů dryád už víte, že Rafaelovo lyceum na Janiculu se nachází ve dvou budovách a ta, kterou vidíte na první fotografii, je právě tou menší. Ale když říkám menší, tak myslím pouze rozměry, protože uvnitř se skrývá obrovské dílo zakladatele školy Raffaela Santiho.

Hned jak do villy (Římané používají tento název) vstoupíte, ocitnete se v tzv. lodžii, příjemně se ochladíte a spadne vám údivem brada.

Rafaelovy fresky jsou prostě živé. A když se zadíváte doprava nad první sloup, uvidíte dvojici, o které se více dozvídáte ve Vlasech dryád. Jedná se samozřejmě o Amora a Psýché. Více neprozradím, protože vy, čtenáři si již zméněné stránky můžete nalistovat a osvěžit si, co jste během Vánoc přečetli.

Mimochodem mě napadá, že si možná někdo z vás říká, jak je možné, že jsme se stále nedozvěděli nic ke zvláštním plátnům, která se nacházejí u Aine v pavilóně. V primě Marina jedním z nich prolétla kamsi do větrné krajiny, ale více jste se nedozvěděli. Pouze víte, že je mají studenti zakázaná. A kvůli Marinině zážitku do nich nelezou.

Samozřejmě se o nich dozvíte mnoho, ale až od Sirén, protože se Sirénami přijde důležitá metamorfóza, která velmi změní vnímání Mariny a jejích spolužáků. Ale o tom více až za rok.

Pro ty z vás, kdo máte rádi videa s památkami, mám video s villou, o níž je tento článek. Tak pěkné koukání. Pokud byste si chtěli osvěžit, co jsem k Amorovi a Psýché psala při redigování knihy, tak můžete kliknout SEM.









Žádné komentáře: