pondělí 4. ledna 2016

Co vás napadá, když vám sníh padá do tváře?

Právě nyní jsou za oknem peřiny sněhu, krásně se třpytí pod rozsvícenými lampami. Doma v teple "u kamen" se mi hezky píše, zato když jsem šla po práci domů a vítr mi vháněl sníh do tváře, nebylo to nic příjemného a choulila jsem se do kapuce, co to jen šlo.

Cestou parkem jsem přemýšlela, jak je krásné jít po nevyšlapané cestě, či ve stopách jednoho člověka. Tak málo lidí prošlo přede mnou cestou mezi stromy. Ani auty město neoplývalo. Ta, která byla zaparkovaná, stála na místě zřejmě od rána, přikrytá neporušenou duchnou sněhu.

Vzpomněla jsem si, že jsem...
vám někdy dříve na starém blogu psala článek o japonské zahradě Kenroku-en. Pamatovala jsem si na to, jak byla krásně zasněžená. A protože mnozí z vás ten článek nečetli, protože blog objevili později, rozhodla jsem se jej krátce překopírovat upravený sem.

Zahrada Kenroku-en leží na japonském ostrově Honšú (pro ty, kdo se do Japonska chystají). Ale vím, že jedna ze čtenářek v Japonsku právě je, tak zdravím do Japonska. 
Pro nás nejaponštináře jsem našla, že v češtině jméno zahrady znamená Zahrada šesti vlastností.

Byla totiž založena roku 1620 tak, aby splňovala pravidla japonské teorie krajiny. Prostě podle této teorie zahrada musí
- být prostorná
- poskytovat soukromí
- být uměle vytvořená
- působit starobyle
- oplývat dostatkem vody
- poskytovat výhled
Když tohle všechno zahrada splňuje, je podle Japonců dokonalá.
.
No, jen posuďte sami, jak je Kenroku-en dokonalá, a to zvláště v zimě. A znovu připomínám otázku, s níž jsem začala: Co vás napadá, když vám sníh padá do tváře?  Mně sníh přinesl japonskou zahradu...





Zdroje obrázků: 
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/ac/Kenrokuen_bridge.jpg
http://www.pref.ishikawa.jp/siro-niwa/kenrokuen/season/wib_04.jpg

7 komentářů:

Edla řekl(a)...

Né,že bych se do Japonska chystala teď,ale jednou určitě..doufám..

MiriJam řekl(a)...

Jé, děkuji za pozdrav, budu drze předpokládat, že je pro mě. :3
Tak jsem se dívala, jak daleko to mám z Tokia - čtyři hodiny cesty a 3000 korun. Asi to budu muset oželet i tentokrát. Ale okolo Tokia jsou taky krásné japonské zahrady, i když Kenrokuen vypadá doopravdy jedinečně. No, možná nad tím ještě popřemýšlím. :)

Renata Štulcová řekl(a)...

Mě odrazuje ten dlouhý let.

Renata Štulcová řekl(a)...

Ano, ano, to byl pozdrav pro tebe. Jasné je, že Japonsko je pořádně velké a protáhlé. A určitě i jiné zahrady stojí za to. Ať se ti tam daří.

Unknown řekl(a)...

Tyto zahrady mě už před jistou dobou odčarovaly. Mám je ráda i v Číně, přeci jenom, jsou stejné, jak v Japonsku.
Nejkrásnější jsou, když v nich kvetou stromy a u toho stojí domeček, v jejich architektuře.

Bára řekl(a)...

Japonské zahrady jsou překrásné. A když mi sníh padá do tváře, tak mi v hlavě hraje "Let it snow, let it snow, let it snow..." :) A pak taky myslím na to, jaká je škoda, že takhle nesněžilo před třemi týdny.

Johana Szedlakova řekl(a)...

Krásné... Ale starý blog se mi líbil trošku víc. Sama jsem si na blgspotu založila blog a musím uznat, že blog.cz je přehlednější.