pondělí 18. ledna 2016

E-kniha téměř hotová

Odmlčela jsem se na víc jak týden, protože jsem bojovala s korekturami, dopisováním textu a redigováním Rafaelky - Vlnění nymf.
Další výzvou (takové pěkné slovo označující problém) byl převod e-knihy do různých formátů, v kterých si ji budete moci číst.
Kolem tvorby e-knih se dělá velký rozruch, aby nakladatelé a prodejci opodstatnili jejich přemrštěnou cenu. Přitom vytvořit e-knihu je snadné. Jediný problém, který jsem řešila, bylo zalamování stránek. Aby při změně velikosti písma, které se dá v aplikacích pro čtení upravit, zůstávaly začátky kapitol pěkně na začátku stránek. Trochu mi text poskakoval, ale nakonec jsem se "napojila na matrix", prostě jsem zapřemýšlela a vše se zvládlo pomocí LibreOffice a Calibre.

Dobré e-knihkupectví by mělo nabízet...
knihu vždy ve třech formátech najednou. Tedy za jednu padesátikorunu u mě získáte Rafaelovu školu ve formátech: PDF, MOBI a ePUB.
Kdo z vás je zběhlý v e-knihách, je mu vše jasné. Pro ostatní vysvětlím, co ty názvy znamenají.

Pokud nemáte čtečku ani android nebo iPad, můžete číst knihu na PC a noťasu, a pro vás bude důležitý ten formát PDF. Ostatní dva soubory si schováte a možná je použijete, až si někdy tu další techniku pořídíte.

Kdo máte čtečku, můžete využít všechny tři formáty a asi nemá smysl vám vysvětlovat, co dávno víte.

Kdo vlastníte android či tablet nebo iPad, stačí když si stáhnete z Google Play nebo Apple Store nějaký ten ePub Reader nebo jako ještě lepší se mi jeví aplikace Knihy Play. Případně můžete číst i PDF. Na iPadu se dá PDFko číst i v iBooks.

Jasně, PDF soubory jsou jaksi zamražené, a možná si říkáte, že přeci nejde číst stejné PDF na PC, či v tabletu a v mobilu. To byste pak na mobil potřebovali lupu! Na to jsem myslela, takže budu muset vytvořit vždy tři PDF soubory. Na normální obrazovku PC, na tabletovou obrazovku a na mobil.
Že s tím budu mít práci? Samozřejmě. Ale byla bych ráda, aby se vám nejen Rafaelova škola, ale pozdějí i další knihy, které napíšu, dobře četly, a ne každý ze čtenářů musí nutně být druhý Bill Gates nebo Steve Jobs, aby si poradil se zákoutími všech těch čteček, tabletů, androidů...

Brzy se zase ozvu, a to už doufám s kompletně hotovou knihou.



7 komentářů:

Unknown řekl(a)...

Super!
Už se nemůžu dočkat!

Tvořilka řekl(a)...

Loni k Vánocům jsem kamarádce "vydávala" její povídky. Už jen opravování některých gramatických chyb, interpunkce a jiných drobností mě málem stálo nervy :D Celková úprava formátování, vkládání ilustrací už byla taková pohodová třešnička na dortu :D
Už se těším na hotovou knihu :)

Nikol řekl(a)...

Už se těším! :)
www.teabyniki.blogspot.cz

Edla řekl(a)...

Jupíííí,těšim se :)

Unknown řekl(a)...

Moc se těším!!!

Hebronky řekl(a)...

Hura, to bude poctenicko.

Ela řekl(a)...

Paní Štulcová,
velice Vás obdivuji. Je úžasné, co všechno pro nás uděláte :) Na e-knihu už se moc moc těším a jsem připravena ji zakoupit hned, jak se tady objeví :D