neděle 3. ledna 2016

O staré technice a nové knize

Ještě rychle článek, abyste měli co číst, až budu v pondělí pracně vydělávat na živobytí. Tak tuhle větu si říkám už celý den, hlavně protože musím odpovědět na otázku z vašich komentářů.

Ale aby můj článěk tady na blogu nebyl jen: ano, e-kniha vyjde, přemýšlela jsem, že vám ukážu, zázrak techniky.

Vy, kdo jste už zabrousili na stránku Langova knihkupectví, které má zatím stále prázdné regály, víte, že vlastním stařický psací stroj značky Underwood. Použila jsem ho na fotografii, koláži, kterou jsem umístila do záhlaví knihkupectví.

Dneska se většinou píše na...
počítačích, noťasech, tabletech, mobilech a kdoví na čem ještě. Práce autora je velmi usnadněná. Nejen z hlediska opravy překlepů, ale často si mnoho lidí zjednodušuje tvorbu známým CTRL+C a CTRL+V.

Ale byly doby, kdy autoři a další datlovali na mechanických psacích strojích. Taková steampunková doba to byla. A já ji ještě zažila. Na gymnáziu jsme měli psaní na klasických psacích strojích, které však vypadaly poněkud moderněji, než tenhle můj zděděný po pradědečkovi.
Pravda, sice to byly stroje modernější, ale že by byly hezčí, to se říci nedá. Stará Underwoodka má svůj steampunkový půvab. Je to devadesátiletá stařenka, pardon, stará dáma. Americká lady upravená pro tehdy československý prvorepublikový trh.

Když jsem psala svou první diplomovou práci National Parks of England and Wales, psala jsem ji na jiném psacím stroji, ale tenhle fuguje taky. Nedávno jsem z legrace koupila v papírnictví běžnou pásku do mechanického psacího stroje a ejhle, ono to píše. Páska sice dneska působila vyschle, přesto se mi povedlo pro vás něco napsat. Jen stroji chybí závorka, takže jsem ji doplnila při podpisu propiskou.

A co se týká přípravy Rafaelovy školy - Vlnění nymf? Právě dělám to, co by v nakladatelství bylo úkolem redaktorky. Čtu a opravuju překlepy, občas i zrediguju nějaký obrat, větu. Seskupuji text do kapitol a také sem tam nějaký ten odstavec dopisuji a někdy i celou kapitolu. Ještě budu dopiplávat obálku a knihkupectví. Ráda bych vám za tu padesátikorunu nabídla dobře odvedenou práci.







7 komentářů:

Ela řekl(a)...

Dobrý den paní Štulcová, jsem velice ráda, že je už tento blog aktivní a už teď jsou tu skvělé články. Jeho design se mi moc líbí, ale to už jsem myslím zmiňovala... Je to tady celé takové příjemné a když ty články čtu, cítím se na této stránce pohodlně. mOžná to dle mého vyjádření zní trochu divně, ale je to tak. :D Moc děkuji za články a za všechnu vaši skvělou práci, ať už s blogem. knihou nebo čímkoliv jiným. :)

Tvořilka řekl(a)...

Hodně štěstí s korekturou To je na knize ta největší ňimračka, ale věřím, že výsledná Rafaelka bude stát za to! :)

Edla řekl(a)...

Také jsem to chtěla napsat,že se mi ten vzhled moc líbí :3 je opravdu skvělý!! :)

Renata Štulcová řekl(a)...

Díky moc. Doufám, že se mi podaří udržet tu pohodu. Nakonec ji všichni potřebujeme.

Renata Štulcová řekl(a)...

Děkuju, pracuju na ní. Opravdu nimračka.

Unknown řekl(a)...

Jak já jsem ráda že jste aktivní ♥ A na knihu se těším, víc,jako na něco jako minule. A jestli jsem správně pochopila, knížka bude stát jen 50 korun? Já s mamkou bysme byly ochotné platit víc! Rozhodně!

Renata Štulcová řekl(a)...

Pochopila jsi správně. 50 Kč za e-knihu.