sobota 2. ledna 2016

Psaní u kávy

Dneska před půlnocí dorazí planeta Země a my s ní na určité místo, které se nachází Slunci nejblíže. Odborně se mu říká řecky perihelium (přísluní). Nám to může být zdánlivě šuma fuk.
Ale díky tomu, že jsme sice na odkloněné polokouli, ale Slunci blízko, nemáme zimy mrazivé, nýbrž jen mírné. Naopak léta, kdy se od Slunce vzdálíme, máme chladnější, než třeba Australané. Ačkoli letos byste se mnou určitě nesouhlasili.
V posledních dnech se jako tradičně straší tím, že nenapadl na Vánoce sníh. Ono v naší kotlině to s tím sněhem je spíše takové zbožné přání...
Když se podíváte na diagram sněhu na Vánoce za posledních 40 let, je jasné, že sněžilo ponejvíce tak maximálně na Ještědu a na Milešovce. A určitě na Sněžce, ale tato dáma není na diagramu zachycena.



Za oknem tedy sněhu, jak při jarním tání, ale sedím a píšu. Využívám posledních chvil z dovolené. Zpříjemňuju si je kávou z konvičky Bialetti. Nevím, jestli ji znáte. Taková šikovná věcička. Italové ji využívají na přípravu extra silné kávy, kterou ale nepiju. Moc jsem si takovou konvičku přála, ale jak to udělat, abych z ní získala více kávy jak jedno deci? A ne tak silnou kávu, ta by mě zabila. 
V tu dobu totiž prodávali jen konvičky pro jednu mini extra silnou kávu.
Vykoumala jsem to jinak. Mám konvičku na třetinu litru a do ní dávám přiměřené množství kávy, tím je pak výsledná káva přiměřeně silná a je jí trochu více na popíjení. 
Více vidíte ve videu. Jen pro ty, kdo ji nemáte - raději při varu příliš nezvedat víčko, vroucí káva pak prská kolem, vyvěrá totiž pod tlakem. A pokud nechcete kávu, která by probudila i mrtvolu, neplňte sítko kávou po okraj, ale jen třeba do třetiny.

Konvička však není pro lenošné typy. Je třeba ji rozmontovat a umýt, a to jen čistou vodou. Nic náročného, ale nesmí se dávat do myčky, ta ji totiž ničí. A nepoužívat jar a podobné přípravky, jinak vám bude káva příště bublat v puse.
Za ten rok, co konvičku mám, mi mytí trvá chviličku, jen opravdu není pro typy, které prokrastinují, či česky odkládají vše na potom...
Užijte si dneska svou kávu nebo čaj a já jdu zase psát.






Zdroj obrázku: http://www.infomet.cz/index.php?id=read&idd=1356228069&a0=v%E1noce&vyrazu=1&oznacit=ano

6 komentářů:

Unknown řekl(a)...

Moc pěkný článek. U nás ve městě máme taky trochu sněhu. Popravdě asi čtyři centimetry, takže legendárního sněhuláka nepostavím, ale jsem ráda aspoň za něco. O.o

Edla řekl(a)...

Kamarádka tu konvičku má taky od loňských Vánoc,ale asi větší,protože kávy z ní udělá i 3 a vlastně nám dělá latté,protože spolu s ní dostala i nějakou konvičku na mléko (nevím jak se jmenuje) Ale je super :))

Unknown řekl(a)...

U NÁS TOHO SNĚHU TEDA MOC NENÍ A JÁ TAK DOUFALA:(

FaunkaMiriam řekl(a)...

Dobrý den,chtěla bych se zeptat, bude čtvrtý den Rafaelovi školy coby e-kniha?
Hezký Nový rok a děkuji za odpověď.

FaunkaMiriam řekl(a)...

Dobrý den ještě jednou, ale mám takový nápad.
Jelikož nevím, který elementál jsem,takže bych ráda, kdybyste poskytla nějaký test nebo klíč. Děkuji.

Bára řekl(a)...

Tak tuhle hliníkovou jsem měla taky, ale pak jsme si pořídili indukční varnou desku a bylo po kávičce. Naštěstí mají tuhle konvičku v nerezu v Ikee a ta dokonce může do myčky ;) A jinak piju kávu jako Američani - jeden díl silnější kávy (třeba třičtvrtě sítka) a jeden díl vroucí vody. A nemůžu než doporučit ;)