pátek 22. prosince 2017

Věštím a Slunce stojí nehnutě

Naše čeština je krásná a jasná. Když se řekne zimní slunovrat, víme, že se nám slunce vrací. Že se dlouhá noc zkrátí. Angličané to mají horší. Pokud nejsou kovaní v latině, netuší, co se za slovem solstice skrývá.

Winter solstice totiž dostal své jméno z latinského solstitium. To je slovo složené ze slova slunce a stojící nehnutě.

Divný latinský název ale vůbec není od věci. Víte, jak slunce dosáhne bodu slunovratu, zdá se po tři dny, že stojí nízko na nebi nehnutě, dokud nezačne znovu stoupat. Tyhle dny jsou nejtemnějším časem roku a když se završí, světlo se znovu zrodí, zase se vrátí. A to 24. prosince.

Ano, dáváte si to určitě dohromady. Odtud pochází narození...
božského zářivého dítěte, které slavili naši moudří předkové už před dávnými mnoha tisíci lety, nejen v dobách keltských, nýbrž možná už v době kamenné. O tom nás přesvědčují polohy menhirů, na kterých dávní mudrci určovali, kdy se tolik očekávaný slunovrat přiblíží. (A my ty menhiry a další kameny máme i u nás v Čechách.) 

Právě probíhajcí nejtemnější dny ale nejsou dny strachu, naopak, jsou to dny naděje, kdy začínáme znovu cítit příliv energie (tedy pokud nejsme přejedeni cukrovím a tučnými jídly).
Letos přišel slunovrat společně s novem, čili třemi dny, kdy je Luna neviditelná. A rodící se Luna je také příslibem nové síly. (Fáze Luny můžete ostatně sledovat tady na blogu vpravo v menu.)
Nejsem rozená věštkyně, ale řekla bych, že právě probíhající dny vypadají pro všechny opravdu nadějně. Záleží už jen na každém z nás, jestlli nabízený příliv energie přijmeme a budeme něco dobrého konat nebo vysedíme důlek u internetu s tácem cukroví u ruky. Mrkající

Otázkou je, odkud se ta energie bere? Přeci nevzniká tím, že se slunce o kousek posune? Ve skutečnosti je to tak malý kousek, že ho na nebi ani nepostřehneme. Tak jak to tedy je?

Jsou věci mezi nebem a zemí, které si každý z nás musí objevit sám...

Tedy teď sama žasnu. Přišla jsem psát článek o slunovratu, téměř odborný a nakonec jsem provedla svou první online věštbu. Že by to bylo tím přívalem nové tvořivé energie? Honem jdu připravovat Vánoce a psát knihu... Nevinný A vy, pokud máte chuť a ještě jste mezi nebem a zemí nepátrali, můžete začít. Je to úžasné dobrodružství, to mi věřte.




Žádné komentáře: