pátek 12. února 2016

Zakynthos a Vlnění nymf (1)

Nechci spoilerovat závěr čtvrtého dílu Rafaelky, to ani náhodou. Proto teď nenapíšu, k jakému ději se váže tato příjemně záhadná fotografie, ale pohovořím o ní, tedy kde jsem ji pořídila.

Vy z vás, kdo jste už čtvrtý díl knihy přečetli, víte, že se v jejím závěru setkává Marina s maminkou. Za Marinou je v tu chvíli jedna velice děsivá událost, zážitek, téměř katastrofa, která v ní zanechá věčnou vzpomínku. A z toho důvodu se setkává s matkou právě na tomto místě, které ukazuje fotografie.

Klášter Anafonitria patří mezi nejstarší dochované stavby řeckého ostrova Zakynthos. Což jsem netušila, když jsem se do kláštera dostala jako turistka. Ve velkém vedru po poklidné jízdě po úzkých opuštěných silnicích nahoru a dolů se člověk nádherně ochladí právě za zdmi takového kláštera. Kromě dalších tichých turistů...
vás tam nemá vlastně kdo rušit.

V té oáze mírumilovného klidu, když obejdete kostelík s ikonami a projdete kolem růžemi zarostlého hřbitova, se ocitnete se před touto stavbou. Nedalo se jít dovnitř, drátěný plot bránil dostat se i jen k oknům, takže účel budovy mi zůstal neznámý.

Proto jsem tuto utajenou opuštěnou přízemní budovu použila jako místo důležitého rozhovoru Mariny s Aine a Panem. Vy si při čtení ani možná neuvědomíte, kde jsou, nepopisuju to místo tak, jak by to udělali spisovatelé o sto let dříve. Jen se letmo zmiňuji, protože dneska se dlouhé popisy nenosí.
Ale napadlo mě, že vy, kdo máte čtyřku už za sebou, se rádi na některé detaily podíváte. A možná i zjistíte, že jste tam také byli. :-)





2 komentáře:

Unknown řekl(a)...

Dobrý den,
Já mám na Vás jeden dotaz. Jak ti bude dál? Co bude s kvintou?

Renata Štulcová řekl(a)...

Na kvintě pracuju. Vlasy dryád se bude jmenovat.