úterý 1. ledna 2019

Kalendář harmonie III. (Rafaelka po devíti letech...)

Úmyslně přesně  na minutu po devíti letech ve 20:02 našeho zimního času (v 11:02 podle Pacific Standard Time, který se počítá na tomto blogu) publikuji citát, kterým slavíme výročí celého příběhu hovorově dneska už nazývaného Rafaelka.

Mnozí z vás se mohou považovat za pamětníky, protože před devíti lety už uměli číst a náhodou se dostali na blog, kde se začetli do Marinina příběhu.

Také si dobře pamatuju, jak jsem tady v kuchyni začala datlovat do noťasu první větu: Jelení víska na březích Berounky vítá jarní svítání...

K přečtení je na starém blogu stále TADY, z nostalgie jsem ji nesmazala. Jen jsem přidala ilustraci paní ilustrátorky Marešové.

Byla to tehdy má osmá kniha v pořadí a zažila neuvěřitelné věci. Dobré i špatné. Ale všechno zlé je pro něco dobré. Dneska už vidím, jak to vše, co se stalo, nejen Rafaelce, ale i mně pomohlo.

Nyní k větě na květinovém podkladu. Za branami je vše jinak, než...
jsme v našem světě zvyklí. Do říší za branami vás ale nechávám s Marinou vždy jen nakouknout, protože ona i její spolužáci jako bytosti z obou světů se zatím učí v obou světech existovat, učí se přehazovat výhybku, aby mohli plynule přecházet.

Teprve v Písních sirén s nimi budeme za branou u Sirén pobývat a zvykat si na svět, který má z určitých důvodů svůj řád odlišný od toho našeho. Kdo jste četli pozorně Dryády, něco jste se o světě sirén dozvěděli od Rowana. A předpokládám, že vás jeho slova překvapila stejně jako Marinu. Kdo jste si nevšimli, že by Rowan něco takového řekl, tak jste to v té rychlosti čtení přeskočili. Můžete si vzít knihu znovu a jít jeho zajímavá slova hledat. Ne, že bych byla škodolibá, ale máte na to 671 stran. 😏

A z nostalgie devět let staré video, které jsem k Rafaelcena blogu kdysi sestavila. Omluvte technické nedokonalosti, přeci jen tehdy nebyl tak vymakaný software jako v současnosti. Když se prokliknete na youtube, uvidíte to datum: 1. 1. 2010










4 komentáře:

Tvořilka řekl(a)...

Tak dlouho je tu s námi rafaelka? Ani se mi nechce věřit :) Doufám, že příští rok budu to jubileum slavit už i se sirénami :)

Renata Štulcová řekl(a)...

Já taky. Doufám, že to nějak skloubím s prací, je to náročné. :-)

Lia řekl(a)...

S tím steampunkem a střídavým proudem jste mě docela překvapila a teď se na Sirény musím těšit ještě víc. Bych si přála, aby to bylo o něco temnější než ostatní díly, tak jsem zvědavá :D

Nepřestává mě překvapovat, jak to strašně rychle uteklo.

Renata Štulcová řekl(a)...

Doufám, že Sirény překvapí všechny. Budou thriller, romantiky se v nich objeví méně, zato o vážné věci nebude nouze. 🙊 A uteklo to šíleně.