čtvrtek 11. ledna 2018

KALENDÁŘ SVÁTKU SVĚTLA 6/28



Šesté okénko našeho Hromničního kalendáře otevíráme s rokokovou siluetou a divadelním klasikem. Kdo jste četli třetí díl, Rohy faunů, určitě si vzpomínáte, že Marina někomu...
převyprávěla jedno ze slavných hašteření královny víl Titánie a jejího manžela krále faunů Oberona. V Marinině podání vypadají slova slavného Shakespeara následovně:

"A teďko z jedné strany přijde Oberon s doprovodem a z druhé Titánie s doprovodem a Oberon říká:
Á, schůzka při měsíčku, pyšná Titánie.
A Titánie na to: Cože? Ten žárlivý Oberon? Víly, jdeme pryč.
No, a teď se tady hádají o chlapečka, kterému umřela maminka a Titánie ho adoptovala. Jenže Oberon ho chce jako svoje páže. Proto se hádají a vyčítají si, kdo byl komu kdy nevěrný, hrozně na sebe oba žárlí. Jako žárlí Pan na mamku. Mamka Panovi taky vyčítá jeho zálety…"

Jak už jsem řekla, Marina tohle někomu vypráví. Přijdete na to, komu? Pokud ano, můžete to ostatním čtenářům prozradit do komentářů.

Jinak vám ještě musím prozradit, že ten "měsíček" je někde v textu třetího dílu použit ještě jednou v této podobě:

Když se Aininy šaty zamodraly nádvořím, král odložil syrinx a vyšel své dávné lásce vstříc. Plášť temný jako mech v nejhlubším lese, vyšívaný zlatem, se kolem něj zavlnil, zvířena se rozestoupila.
„No ne, drahá Aine! Jak milé!“ podával jí s úsměvem ruku a zval ji do besídky. „Přišla jsi na schůzku? Ale měsíček ještě nevyšel…“
„Na vtipy teď není čas, Pane,“ odsekla Aine. „Dostala jsem zprávu od profesora Fontána, že Marinka se již metamorfovala. Proto sem chvátám… “

A poslední novinka: právě píšu pátý díl Vlasy dryád a hříčku s "měsíčkem" jsem zrovna předevčírem použila znovu. Tentokrát si s ní pohrává Puk. Tak si asi můžete představit, co z něj může "vylézt"...

Na závěr, než si pustíte video s animací, v níž se objeví královna víl i král faunů, bych se ráda zmínila o rokokových siluetách. Mám je velmi ráda, dokonce jsem je kdysi použila na výzdobu bytu, dokud je nevyhlodal zub času. Proto jsem zajásala, když paní ilustrátorka zpodobnila Marininu maminku královnu Aine (Titánii) a jejího ex-manžela krále faunů Pana (Oberona) právě pomocí siluet v rokokovém stylu. Nemají chybu a iniciála tak získala zvláštní atmosféru.

💕

Zítra se těšte na další list z kalendáře, kterým s Marinou odpočítáváme dny do Hromnic, čili Svátku Světel paní Alby. V ten den totiž ucítíme první jarní vánek.







4 komentáře:

Elle řekl(a)...

Myslím, že to Marina říká Čertovi nebo Pukovi, co si tak dokážu vytáhnout z hlavy. :) Možná se pletu, ale nejpravděpodobnější mi připadají ti dva. :)

Anonymní řekl(a)...

Také si myslím toho Čerta, ale jistá si opravdu nejsem...

MíšaŠ

Renata Štulcová řekl(a)...

Ano, ano, Marina to vyprávěla Čertovi. :-)

Renata Štulcová řekl(a)...

Je to tak, Marina to vyprávěla Čertovi. :-)